Daigindami augalus iš sėklų, dažnai susidūriame su terminais „stratifikavimas“ arba „stratifikacija“. Jei jums tai nauji terminai, jie gali atrodyti mįslingai. Taigi kas yra stratifikacija? Kodėl kai kurioms sėkloms to reikia? Ir kokie to atlikimo metodai?
KAS YRA STRATIFIKACIJA?
Stratifikacija yra procesas, kai sėkla natūraliai arba dirbtinai patiria tam tikras sąlygas, nutraukiančias jos ramybės būseną.
Vykstant evoliucijos procesui, įvairios augalų sėklos išsivystė taip, kad išliktų gyvybingos kiek įmanoma ilgiau, lyg miegotų ir lauktų tam tinkamų sąlygų ir pradėtų dygti tik joms atsiradus. Jei sėkloms dygti užtektų tiesiog drėgmės ir šilumos, tai galėtų įvykti jau rudenį - tik joms sunokus. Tačiau jei taip atsitiktų, daigas šaltos žiemos neišgyventų. Evoliucija išmokė daugelį augalų sėklų nesudygti tol, kol jos tam tikrą laiką nepabuvo šaltoje bei drėgnoje aplinkoje. Toks yra pats paprasčiausias (ir dažniausias) stratifikacijos paaiškinimas.
SĖKLŲ STRATIFIKAVIMO BŪDAI
Yra du pagrindiniai sėklų šalto stratifikavimo būdai: natūralus ir dirbtinis.
Pirmąjį atlikti labai paprasta. Sėklas sėkate kaip įprastai,bet daigyklas ar vazonėlius paliekate lauke. Beliks apsaugoti nuo smalsių graužikų, ir, jei reikia, palaikyti reikiamą drėgmę. Naudoti galite tiesiog uždengiamus, ventiliuojamus indus ar uždengimus. Pati daigykla turi turėti drenavimo angas, o dangtyje/uždengimuose padarykite skylutes, kad į talpyklą galėtų patekti drėgmė.
Indą padėkite lauke, pavėsingoje vietoje.
Šis būdas paprastas, tačiau nėra pats geriausias. Nekontroliuojamas procesas ir pašaliniai veiksniai rezultatą labai minimalizuoja.
Kitas būdas - dirbtinė stratifikacija, dar vadinama stratifikavimu šaldytuve. Apie šį būdą ir pakalbėkime plačiau.
KAIP SĖKLAS STRATIFIKUOTI ŠALDYTUVE
Tai galima padaryti tas pačias daigyklas ar vazonėlius su pasėtomis sėklomis nepaliekant žiemoti lauke, o patalpinant šaldytuve. Žinoma, jei tam turite atskirą šaldytuvą, nes labai abejotina ar norėsite jį naudoti ir vazonėliams su žeme, ir maistui laikyti. Šiuo atveju daigyklų neuždenkite, kad nesusidarytų pelėsis.
Jei namuose šaldytuvas tik vienas, o stratifikuoti sėklas reikia, vietoje žemės naudokite sterilizuotą smėlį, vermikulitą, o smulkioms sėkloms - drėgną popierinį rankšluostį ar kavos filtrą. Tai užims visai mažai vietos.
KAIP STRATIFIKUOTI SĖKLAS NAUDOJANT POPIERINĮ RANKŠLUOSTĮ
Tai labai efektyvus būdas. Mažesnėms sėkloms tai yra geriausias stratifikavimo būdas. Sėklas paberkite tarp dviejų rankšluosčio skiaučių.
Naudodami purkštuvą, tolygiai sudrėkinkite. Venkite drėgmės pertekliaus - popierius turi būti tik drėgnas.
Įdėkite į nedidelį užsegamą maišelį. Ant maišelio pažymėkite, ką ir kada stratifikavote.
Maišelį laikykite pliusinėje šaldytuvo dalyje (geriausia +2+4C temperatūra) reikiamą dienų kiekį. Jis nurodomas aprašymuose svetainėje arba kartu su įsigytomis sėklomis.
KAIP STRATIFIKUOTI SĖKLAS SMĖLYJE ARBA VERMIKULITE
Tokiu būdu stratifikuojamos didesnės sėklos, nes mažesnes sėklas "išgaudyti" taptų sudėtinga.
Rekomenduojame naudoti vermikulitą. Jis yra sterilus ir patogus naudoti. Vermikulito galite įsigyti ir mūsų parduotuvėje.
Jei naudosite smėlį, jį būtinai sterilizuokite aukštoje temperatūroje (pvz. orkaitėje).
Į dubenį įpilkite saują smėlio / vermikulito ir vandens. Sumaišykite. Vandens perteklių pašalinkite nukošiant ar išspaudžiant. Tai labai svarbu, nes drėgmės perteklius sąlygos sėklų puvimą, pelėsio formavimąsi.
Tinkamas drėgnumas yra tada, kai saujoje ar tarp pirštų spaudžiant smėlį / vermikulitą vanduo nebelaša.
12-24 valandas vandenyje išmirkytas sėklas (tai ne mažiau svarbu!) sumaišykite su drėgnu smėliu / vermikulitu. Viską supilkite į užsegamą maišelį ar orui nelaidžią dėžutę bei reikiamą laiką laikykite šaldytuve.
Ir vienu ir kitu atveju, periodiškai patikrinkite: ar neatsirado per daug drėgmės, ar neatsirado pelėsio, ar sėklos nepradėjo dygti.
Po stratifikavimo sėklos turi būti pasėtos į daigyklas, kuriose naudojamas švarus substratas.
Dygimas niekada nebūna vienodas ir gali užtrukti nuo savaitės iki keletos mėnesių. Rezultatai priklausys nuo daiginamų sėklų, bet labiausiai - nuo to, ar visas paruošimas (stratifikavimas) buvo atliktas teisingai.
Visas katalogas